Cykeltrial

 Thor Bay
Thor Bay, Stoholm

Cykeltrial er en form for mountainbike, afledt af motorcyklen Trial sporten. Du skal som kører gennemkører og passerer forhindringer uden fødderne rører jorden. Sporten opstod i Spanien, og siges at have været opfundet af Ot Pi’s far (en verdensstjerne Trial motorcykel kører). Da det kan være svært for små børn at kontrollere en Trial motorcykel, havde han et ønske om at hans søn kunne lærer at praktisere motorcykel Trial på en almindelig push cykel i stedet for en motorcykel.

På det mest grundlæggende niveau, må Trial cykling siges at være ekstrem håndtering af 2 hjul. Det at kunne få en lille cykle til at springe rundt i klipper, over beton rør eller parkens bænke og træstammer, giver et naturligt kick – og når det så gøres så tilskuerne tror at man kan modvirke tyngdekraften – ja så er det jo bare ekstra godt…

Cykel Trial er organiseret som en reel sport i Danmark, der kommer flere og flere, der udfordrer sig selv med denne form for balancekunst.

Magnus Wrang
Magnus Wrang, Viborg

Cykeltrial er en relativ lille sport i Danmark, men ganske stor i andre dele af verdenen, det sjove ved sporten er at man kan køre alle steder. Trial er balancekørsel hvor du ikke må berøre jorden med fødderne når du forcere en forhindring. Du behøver ikke nogen bane, du kører bare der hvor du har lyst til at køre. Du kan altid finde en udfordring i gadebilledet, alle får normalt at vide at de ikke må køre på trapper og lignende på deres cykler, men på disse er det pludselig ok, og de kan tilmed holde til det. Cykeltrial øger din koncentration og evne til at fokusere, du bruger alle muskler i kroppen, og bliver derfor fysisk stærk.

Det fedeste er dog det at man sætter sig nogle mål, og efter adskillige forsøg lykkedes det så, her får man så det bedste kick i kroppen, men får lyst til mere og sætter så nye mål. Alle de små succeser gør så at du får en utrolig selvtillid og tro på sig selv, og hvem har taget skade af det. Har du først prøvet sådan en cykel og set hvad der kan lade sig gøre får man bare lyst til at tage kampen op og træne alle de mange tekniker. Du vil sikkert komme til at vælte men da du jo ofte holder stille når det sker giver det ikke de store hudafskrabninger. Vi anbefaler på det kraftigste altid brug af hjelm og knæbeskytter.

Flere og flere byer har nu områder til street sport og parkour, her er brugen af cykeltrial ideel.

Cyklerne fåes i mange varianter, hvor vægt og bremser ofte er det der bliver kigget på, jo kraftigere cykel jo mere vægt at flytte.

Der bliver kørt Danmarksmesterskab og Verdensmesterskab i cykeltrial, her gennemkøres anlagte sektioner hvor køren alt efter nivau skal forsere opsatte eller naturlige forhindringer. Deltagelse i stævner kræver licens, alt kørsel og skade på materiel er på eget ansvar.

Dette er blot et lille uddrag af hvad jeg har oplevet med sporten gennem 20 år og jeg er stadig lige fascineret.

Har du lyst til at prøve sporten af kan du kontakte Trialaction eller kigge forbi Viborg Trial Klub. Her har du altid mulighed for at prøve en democykel.

 

Scroll to Top